Första gången jag blivit av med ett jobb

Första gången jag blivit av med ett jobb

6 januari, 2019 2 av Emma-Karin Rehnman

Det här året fick inte riktigt den fantastiska start jag hade väntat mig. För det första fick jag en riktigt rejäl förkylning efter att vi kommit hem, som fortfarande håller i sig med snuva och seghet i hela kroppen. Ingen feber dock, som tur är.

Det är dock ingen större överraskning – vad som verkligen inte var väntat, det var att jag skulle bli av med jobbet. Jag skulle ha börjat arbeta som vikarie i svenska för högstadieelever på måndag, och var superpeppad på att få ha det jobbet en hel termin. Bra betalt för att göra något meningsfullt och roligt – mycket mer kan man inte begära. Men i fredags ringde de från vikarietjänsten där jag är anställd och berättade att skolan hittat en behörig lärare och avbokat vikarieuppdraget. Suck. I princip är det ju den bästa möjliga lösningen – för alla utom mig. Men jag letar nytt jobb och hoppas att jag snart får tag i något!

Vi har befunnit oss i Västerås under tiden då allt detta utspelat sig, och trots sjukdom och arbetslöshet har vi fått till en del roligheter. Här var vi hemma hos farmor och farfar och åt rester från julen – jag kallar bilden “min mor, den blivande överläkaren, får i uppgift att skära en omöjligt stor italiensk sockerkaka”. En överväldigande uppgift som hon löste med bravur!

I går var en alldeles speciell dag – den här fåntratten som jag valt att dela mitt liv med fyllde hela 20 år! I ett halvår framöver är jag i min fulla rätt att kalla honom för gammal gubbe. (Och bilden tog han själv, så där får han skylla sig själv.)

Efter lite fika hemma hos Eskil gick hela familjen inklusive mig till en väldigt fin Västerås-restaurang vid namn Frank. Deras grej är att man väljer om man vill äta kött, fisk eller vegetariskt, och sedan får man två förrätter, en varmrätt och efterrätt samt dryck som personalen har valt ut. “Ni väljer ändå bara fel”, som vår servitör uttryckte det. Riktigt, riktigt bra mat och service – det är alltid roligt när servitören berättar lite om mat och dryck. Dessutom kul att man får olika rätter kring bordet beroende på om man dricker alkoholfritt eller inte samt vilken “sorts” mat man valt. (Att jag knappt kunde känna några smaker är en annan historia…)

Förrätt nummer ett – rotselleri med kryddost, brynt smör och andra fancy tillbehör, serverad med alkoholfritt bubbel. 

Förrätt nummer två – pumpa och äpple som friterats, stekts och kokts på olika sätt, serverat med diverse tillbehör och lokal äpplemust.

När huvudrätten kom hade jag dragit vinstlotten – färskosttortellini med en massa tryffel och andra grejer jag inte minns. (Som ni märker glömde jag omedelbart vad han sa när han presenterade maten… Men gott var det!)

Och så efterrätt – morotskaka med “alldeles för mycket frosting”, havtornsglass, rostat bovete och annat kul. 

Om jag bara hade haft ett jobb, då hade jag kanske kostat på mig att bli finsmakare… Nu får det bli makaroner i stället. Hoppas på bättre tider snart!

/E-K