Tre tips från veckan

Tre tips från veckan

2 februari, 2019 0 av Emma-Karin Rehnman

Helg till slut, och här sitter jag i mina glasögon och njuter av hur skarpa och icke-hoppiga bokstäverna på skärmen är… Än så länge tycker jag att det är lite nytt och spännande med glasögon, men vi får se hur länge det varar.

Jag har samlat på mig tre tips från veckan som jag tänkte att ni skulle få ta del på – ett boktips, ett filmtips och ett lördagskvällstips!

Den här boken, Den gröna milen av Stephen King, har jag fullkomligt slukat på mindre än en vecka. Det är den första bok av King jag läser – skräck och övernaturligt är väl inte min största favorit – men den här har jag hört mycket gott om. Jag hittade den billigt på en loppis för några år sedan, men först nu kom jag mig för att läsa den. Berättaren är en åldrad före detta fångvaktare för fångar som väntar på att bli avrättade i elektriska stolen, och historien han skriver ned tilldrar sig på 1930-talet. Tillsammans med sina kollegor upplever han en underlig höst som involverar en cirkusmus, en illvillig kollega, en nervös fransos, den elakaste fången han någonsin träffat och, allra främst, en enorm svart man som saknar förstånd och är rädd för mörkret men har färdigheter utöver det vanliga.

Ramen för berättelsen är också lite unik, i det att den skrevs som en följetong i sex häften. Rekommenderas om man vill ha en spännande och tänkvärd berättelse med gripande karaktärer.

Bildkälla

Tips nummer två rör en film jag och Eskil såg på bio i går kväll. Vet inte om jag har nämnt det förut, men Aniara av Harry Martinson är en av mina favoritböcker. På samma sätt som jag tycker att den är det bästa som skrivits på svenska så tycker jag att filmversionen som hade premiär igår är den bästa svenska film jag sett. Då är jag inte överdrivet förtjust i svensk film, men den här gillade jag verkligen.

Ett första förtydligande – det hade varit omöjligt att göra en film som lever upp till boken. Helt och fullt omöjligt, kanske lite extra eftersom den är skriven på vers och lämnar väldigt mycket upp till läsaren. Jag var rädd att en filmatisering antingen skulle överdriva det poetiska och skapa en dålig film, eller att den skulle bli en hollywood-aktig aktionrulle (vilket trailern tydde på.)

I stället hittade den en väldigt fin balans mellan det poetiska draget och att söka en röd tråd i berättelsen. Somliga grejer var självklart tvungna att utelämnas, men jag tyckte ändå att de valde rätt saker. Små delar av texten var insprängda på ställen som passade bra, och det fanns inslag av mystik exempelvis i “Mima”, en slags kombination mellan dator och levande väsen som aldrig förklaras i boken, och i de lektioner som huvudpersonen får hålla i som behandlar “tensorlära”.

Även Eskil, som inte har läst Aniara, uppskattade filmen väldigt mycket – det fanns små detaljer som man uppskattar om man har läst boken, men som egentligen inte gör någon skillnad för handlingen.

Utöver att jag var nöjd med hur de hanterade berättelsen så var karaktärerna och manuset fint skapade – för att vara svensk film kändes det väldigt naturligt och verklighetstroget. Dessutom är det ju roligt med en svensk sci-fi-film, vilket är ungefär lika ovanligt som månförmörkelser…

Se den, om ni har möjlighet!

Sista tipset rör något som händer i kväll – första deltävlingen i Melodifestivalen! Om ni tittar måste ni ladda ned appen, som är mycket roligare än föregående år – kanske lite extra rolig, eftersom jag var med på ett litet hörn och jobbade med den. Man kan skapa en avatar, få troféer om man gör olika saker, skaffa vänner och så kommer man kunna se hur olika åldersgrupper röstar. Superkul! Sök på mitt användarnamn om ni vill lägga till mig som kompis.

Ha det bra!

/E-K