Mitt liv som fritidsledare – högläsningsboken som kommer hemsöka mig

Mitt liv som fritidsledare – högläsningsboken som kommer hemsöka mig

15 mars, 2019 0 av Emma-Karin Rehnman

Min magkänsla säger att det är onsdag, men kollegorna framhärdade ivrigt att det är fredag i dag, så jag får väl ta dem på deras ord…

Det har varit en vecka med både toppar och dalar, men som tur är har topparna varit höga och dalarna inte speciellt låga. Det är inte alltid jättekul att vara fritidsledare – inte när man är orättvis, tjatig, eller (bara en gång hittills) en idiot. Men det är en liten, liten procent av all tid på jobbet som jag får vara tråk-Emma-Karin – resten av tiden får jag lära ut roligt pyssel, kramas, trösta, dricka kaffe, hålla i lästräning, spela spel och gå på utflykt.

Det märks att vi börjar känna varandra bättre, jag och barnen, vilket är stort – de vågar komma närmare både fysiskt och med sina olika problem och funderingar och även de som varit lite blyga tidigare tar nu initiativ till samtal med mig. Och bara fjorton veckor kvar? Aj…

Veckans pyssel har i alla fall varit mitt absoluta paradnummer som åttaåring – fönsterfärger! På gott och ont har vi haft absolut fönsterfärgsmani hela veckan – vi fyllde fem bord med barn som ville måla och skulle dela på färgtuberna ni ser ovan. Det blev hög ljudnivå och ständigt små händer som drog i mig och ville ha hjälp att få ut färg, att fylla på en tub, som hade smetat ut sin teckning, som också ville göra, som inte visste var materialet låg… Superkul att de engagerar sig så intensivt i det vi erbjuder dem, men det blev inte så mycket målat för min del… Det ovan gjorde jag som inspiration, men jag satt faktiskt på en av mina raster och gjorde en mandala… Det är så roligt!

En annan sak som jag skrattat mängder åt den här veckan är en händelse med en grabb som går i ettan i min klass. (Det är en Montessoriskola jag jobbar på, och barnen är uppdelade i åldersblandade klasser.) Jag har lästräning med ettorna under några veckor, och de är överlag väldigt starka läsare. Särskilt en kille, som läser bättre än många av mina jämnåriga, och dessutom är både rolig och väluppfostrad. Första gången vi läste hade han en gåtbok (som han dessutom kunde utantill), vilket i och för sig är roligt, men andra gången bad jag att han skulle följa med till biblioteket och låna en mer rejäl läsebok. Väl i skolbiblioteket utspelade sig följande scen – vi kallar eleven för A.

A: Jag vill nog ha en faktabok.

E-K: Det går väl bra, välj en du tycker har lagom mycket text och visa mig.

A: Sonderar faktahyllan och plockar fram Norstedts stora fågelatlas, en bastant pjäs på 500 sidor.Den här vill jag ha!

E-K: Haha, ställ tillbaks den. Inte en chans.

A: Meeen… Letar trumpet igenom resten av hyllan och plockar ut “Mitt första marsvin” på måfå. Då tar jag väl den här då.

A står med Marsvinsboken i handen och tittar ned på den en bra stund.

E-K: Ja, ja – ta fågelboken då. Men du kommer få läsa om rödkindade bäckhattar tills du går i femman!

A: Skiner upp. JA! Nu ska du få lära dig om fåglar, Emma-Karin!

Ni kan ju gissa hur resten av den förmiddagen utspelade sig – en strålande lycklig sjuåring läste för alla som ville höra (det vill säga främst jag) om vingpennor och fjäderskrudar och tretoniga lockrop. Det bästa av allt var dock när han läste styckena om fåglarnas läten – de står beskrivna i boken i stilen “ugglehonans jaktläte kan beskrivas som ett utdraget tjittetjittevipp“. Dessa läten läste han med stor inlevelse, så att vi kiknade av skratt båda två…

En annan härlig händelse var den åttaåring som kom fram och tog mig i handen när jag kom i går morse efter en blöt promenad från tåget, såg mig i ögonen och sa: “Emma-Karin… Har du inte borstat håret i dag?” Av barn och dårar får man höra sanningen, eller hur brukar man säga? (Och jag hade faktiskt borstat det, men nåde mig om jag någon gång skulle glömma det…)

Så här härliga blev våra fönsterfärgsprydda fönster – beundra särskilt den växtliknande skapelsen till vänster i mandalafönstret. Kan ni tänka er att en nioåring hade tålamodet till att göra den?

Nu kör vi en bra helg med sy-LAN!

/E-K