Stolleturernas stolletur – dag 0

Stolleturernas stolletur – dag 0

22 juli, 2019 0 av Emma-Karin Rehnman

Vi är på väg! 07:00 i morse hämtade farmor och farfar upp mig, och vi styrde kosan mot Granvin, 2 timmar från Bergen. Nästan 12 timmar tog det att ta sig dit med bil, trots att vi var två som körde och tog så korta pauser som möjligt. Jag får fruktansvärt ont i svanskotan när jag sitter så länge, men det hände en hel del spännande längs vägen. Dessutom tycker jag att så långa bilresor går bra, så länge man är inställd på att man ska åka väldigt länge.

Mot grannlandet! Jag och farmor och farfar brukar åka på en liten stolletur varje år, men hittills har vi hållit oss inom Sveriges gränser (förutom London 2008, men det är en historia för sig). Därför blir det här stolleturen bortom alla stolleturer!

Första pausen efter en tre timmar eller så – kaffe vid en fin sjö i Grums.

Det är alltid fint väder i Norge – eller? Fina kyrkor har de i alla fall (och jag är lite imponerad över min telefons förmåga att fota genom bilfönstret).

Den här bron kollade jag in på Google Maps i förväg – läraren i mitt klassrum på jobbet visade den för barnen när vi jobbade med Leonardo daVinci i våras. Det är alltså daVinci som har gjort ritningarna till bron, och en norsk arkitekt/konstnär som låtit uppföra den i närheten av Oslo.

På tal om Oslo så körde vi tvärs genom stadskärnan, men det här var så gott som allt vi såg av staden – de hade nämligen byggt en väldigt rak och bekväm tunnel under alltihopa. Massor av båtar har de i alla fall!

Lunch några mil utanför Oslo. (Och den lummiga skogsdunge där jag satte mig och pinkade, men eftersom det här är en familjevänlig blogg säger vi att den bara var fin.)

Ännu en snygg kyrka! Undrar hur många norska kyrkor som brunnit upp genom åren? Det finns ju en poäng med att bygga dem i sten…

Lite fint med norska fjäll är det väl ändå?

På ett ställe längs vägen började bilarna framför att köra hiskeligt långsamt. Anledningen blev snart uppenbar, man måste ju väja för mindre skyddade trafikanter. (Det inom trafiken välanvända begreppet “fårskallar” fick en ny betydelse.)

Uppe på Hardangervidda – ett stort, stort kalfjällsområde där vi slingrade oss fram på serpentinvägar. Jag körde några timmar längs vägen, men mot slutet var jag rätt glad att farfar körde – det var blött, grått, halvdan sikt och små, smala, snirkliga vägar med mötande lastbilar i höga hastigheter.

Det är något alldeles speciellt med att se sin första fjord. Vi hade precis innan den uppenbarade sig sjunkit en dryg kilometer i höjd – om vägen inte gick längs kanten av hundra meter höga stup så gick den genom snirkliga, gruvliknande tunnlar. Jag har dock inga problem med varken höjder eller att vara under jord, så även den biten var ganska rolig!

En av Norges längsta hängbroar, på avstånd och väldigt nära. Rätt så snygg!

Här bor vi! Jaunsen Gjestgjevarstad i lilla, men vackra Granvin. Staden ligger som i en skål med höga, skogsklädda fjälltoppar runtomkring – det gör nog en del med klimatet, och kanske även med psyket. Hur mår man av att bo i en skål, liksom? Bättre? Sämre?

Lite fint, va? Det är ett väldigt geniunt litet ställe, och golvet lutar så mycket att man kan ha race med sina rullande resväskor. Men jag fick ett eget litet rum i rummet!

Förvånansvärt mycket av mitt liv går ut på att äta goda grejer, och den här middagen i husets restaurang går snabbt upp på topplistan över goda saker jag har ätit. En vida berömd fisksoppa med lök, rotsaker, torsk och lax, och så “multekrem” på det – hjortron, vispgrädde, socker och kanelchoklad. Jag rullade mätt och lycklig därifrån!

Och på tal om goda grejer – vi var på familjeutflykt till Taxinge och Gripsholms slott (i plural) i lördags, och jag lovade pappa att jag skulle blogga om hans enorma Napoleonbakelse. Så här kommer ett litet interlude från i lördags!

Och så sista svängen innan ni tröttnar – vi tog en liten kvällspromenad för att bli av med matkoman, och jag tog kameran med mig. Njut av hur vackert Norge är – att läsa bildtexterna är helt frivilligt.

I morgon väntar Bergen och första kvällen på båten!

/E-K