Solsken och blåmusslor – dag 3

Solsken och blåmusslor – dag 3

26 juli, 2019 0 av Emma-Karin Rehnman

Vi vaknade till ännu en solig dag – solig och varm. Tur att vi kommer till svalare breddgrader snart, för annars har jag packat helt fel. Vem behöver underställ och fleecetröja när man svettas i 25+ grader?

Frukost med utsikt! Jag passar på att njuta av att äta omgiven av fönster, för när jag kommer hem återgår jag till mitt hobbithålsliv.

Redan vid 10-tiden la vi till i Trondheim, som med sina tre timmar är ett av resans längre stopp.

Vi mötte upp en gammal bekantskap som jag tror att jag missat att skriva om på bloggen. När vi var på landet för två veckor sedan begav vi oss nämligen ut på pilgrimsvandring…

Vi gick några kilometer längs den pilgrimsled som upprättats tvärsgenom byn och vidare. Den går från Åbo i Finland och tar slut – just det, i Trondheim. Så vi har gått en bit i Uppland och så allra, allra sista biten.

Trondheim är lite känt för sina otroligt snygga trähus, med stora, färggranna fasader ut mot vattnet. Roligt att fota, särskilt med så vackert väder!

Även om man gick en gata bort från vattnet var det väldigt charmigt, med kullerstensgator och kulörta träfasader. Staden har en väldigt pittoresk atmosfär, men samtidigt blev en stor miljömedvetenhet uppenbar – skyltar och gatmålningar tackade för att man gick och cyklade, och affischer och klistermärken med miljö-budskap var vanliga. Överlag tycker jag att miljötänket har kommit längre i Norge än i Sverige (åtminstone är det mer synligt), men eftersom många norrmän lever närmare naturen är de väl smärtsamt medvetna om hur mycket de har att förlora.

Exempel på sådant man kanske inte hade uppskattat om man inte haft en kamera i handen.

Snygg bro!

Pilgrimernas sista stopp. Vi var in och kikade, bara för sakens skull – kolla in samlingen av vandringsstavar. Undrar om det bara är att ta en, eller om alla känner igen sina pinnar? (Eller kanske är det här man överger sin stav när man har vandrat färdigt och inte behöver den längre?)

Och så Trondheims stora attraktion, den pampiga Nidarosdomen. En riktigt enorm byggnad som vi beundrade från utsidan – vi var inte helt pigga på att köa och betala för att komma in, inte med tanke på värmen och att vi gärna ville se lite mer av staden innan båten gick.

Till exempel den här underbara skrotfågeln – vem hade velat missa den?

Det kungliga palatset, där vi även såg några livs levande fåglar.

Strax därefter hittade vi världens mest underbara gata! Åh, vad jag blev lycklig när jag såg alla paraplyerna. Selfies togs ur de mest oortodoxa vinklar, och jag blir nu glad bara jag tänker på att det finns en gata i Trondheim där det hänger färgglada paraplyer ovanför – och att jag har varit där.

Vi hittade även ett konstverk där man kan sitta inuti och lyssna på fjorden. Jag klättrade in för att höra vad fjorden hade att säga, men i dag var det tämligen tyst. Inga nyheter är bra nyheter?

Några sjöstjärnor fick vi se, annars har det hittills varit ont om djur utöver fiskmåsarna.

På väg bort från Trondheim. Den övre bilden föreställer Munkholmen, där vi fick veta att två större händelser tilldragit sig. Den ena var vikingakungen och tillika stadens grundare som lät halshugga två andra vikingakungar och satte deras huvuden på pinnar på ön. Den andra var munkarna som startade bryggeri och sedan hade fester så vilda att invånarna i staden tvärs över vattnet fick be dem vara lite tystare. Jag vill påpeka att bara en av dessa händelser var viktig nog att ge namn åt stället.

Efter lunch bjöd hotellmanagern och hans högra hand på nyfångade blåmusslor uppe på däck. Det var inte det sämsta, vill jag lova!

Samtidigt som vi bjöds på musslor passerade vi Kjeungskjær fyr, en liten, men mycket vacker fyr. Rödfärgad och tjugo meter hög, och en gång i tiden bemannad. Av en familj med tre barn. Som upplagt för katastrof, men det sägs ha gått bra.

På eftermiddagen kallade de ut oss på däck så att vi skulle få första parkett när fartyget kapsejsade – två gånger. Först skulle vi pressa oss igenom en smal vik, och sedan skulle vi åka under en alldeles för låg bro. (Det gick bra, men det var på håret.)

Middag i dag – korngrynssoppa, lax med potatissallad och tjockmjölkspudding. Allihopa är traditionella norska rätter, och dessutom riktigt goda! (Laxen var lika god i dag, men en större känslomässig upplevelse i går.)

Vi seglar vidare – i morgon korsar vi polcirkeln!

/E-K