Vad betalar du för, egentligen?

Vad betalar du för, egentligen?

Jag tror på så stor transparens som möjligt, och har därför gjort en liten sammanställning över vad du betalar för när du köper böcker från mig – och vart dina pengar tar vägen.

Om du köper dina böcker direkt från mig, via den här hemsidan:

Ditt totalpris per bok är 165 kr. I Sverige har vi 6 % moms på bland annat böcker, och momssatsen 6 % kallas faktiskt ibland för just bokmoms. Momsen är inräknad i priset och ligger på 9,9 kr. 
Min intäkt per bok är alltså 155 kr.

Tryckkostnaden för de upplagor jag beställer hem varierar lite beroende på hur många böcker jag beställer (du kan själv räkna på saken här – boken är i mjukband, 135×210 mm och har 363 sidor.) Om jag beställer hem 10 exemplar kostar de 65,8 kronor styck. Eftersom jag sköter inköp (och försäljning) via mitt företag kommer jag få momsen på mina inköp återbetald i början av varje år, och vi drar därmed av den moms jag betalar vid inköp – varje bok kostar 61,9 kr för mig att köpa in. Till det kommer frakt på 197 kr (209 kr inklusive moms). Totalt inköpspris per bok = 81,6 kronor.

Om vi drar av inköpspriset från min intäkt blir företagets inkomst per bok 155 – 81,6 = 73,4 kronor. Eftersom jag har en enskild firma betalar jag sociala avgifter (motsvarande arbetsgivaravgifter) på ungefär 30 %. Total summa jag kan ta ut i lön (eller ha kvar på företagskontot och köpa pennor, gem och skrivarbläck för) = 73,4*0,7 = 51,4 kr.
Precis som alla andra svenska medborgare betalar jag sedan inkomstskatt om jag väljer att plocka ut pengarna från företagskontot som lön. Exakt vad min skatt ligger på vet jag inte än, men jag gissar på strax under 20 %. Summan jag kan använda för att köpa glass är alltså 51,4*0,8 = 41,12 kr/bok. (Eventuellt något högre beroende på var skatten hamnar, jag uppdaterar denna text när jag vet.)

Utöver själva boken och dess omkostnader måste jag ju dessutom få hem boken till dig, läsaren! Frakten går via PostNord (det finns inte så mycket att välja på), och jag skickar mina böcker som varubrev. Som avtalskund betalar jag frakten på faktura, och den går på 49,8 kronor/paket exklusive moms.  Dessutom köper jag kuvert med bubbelfoder, som kostar 1,5 kronor styck exklusive moms. Total fraktkostnad per bok: 49,8 + 1,5 = 51,3 kronor. Jag måste även betala moms för den frakt jag ber er betala, och praxis i Sverige (så vitt jag förstår, det verkar lite luddigt) är att momssatsen på frakten är densamma som på varan. Lägg på 6 % på frakten ger en total fraktkostnad på 51,3 * 1,06 = 54 kronor per bok. (Inom Sverige, att skicka utomlands blir nästan dubbelt så dyrt.)

Köper du e-boken direkt från mig, då har jag inga produktionskostnader, och kan sätta ett mycket lägre pris. Mitt pris för e-boksfilen är 65 kronor, och e-böcker har 25 % moms. In på mitt företagskonto kommer alltså 48,75 kronor per e-bok, som jag sedan betalar in sociala avgifter och eventuellt skatt på.

Om du betalar ditt köp via Klarna så tar de 2,79% av försäljningspriset + 3,50 kr per transaktion, men det har jag inte räknat med här för enkelhets skull. Klarna är inte billigast på marknaden, men den betalningslösning jag själv helst använder när jag vill handla online, och därför även vill erbjuda er som handlar från mig.

Om du köper min bok via en återförsäljare, exempelvis Adlibris:

Jag har via min publiceringstjänst satt ett F-pris (försäljningspris) på den fysiska boken till 130 kronor – det är vad bokhandlarna betalar för att köpa in min bok, exklusive moms. De lägger sedan på en summa för att få sin vinstmarginal – hur stor den summan är har jag ingen kontroll över. Publiceringstjänsten sköter all distribution till bokhandlarna, och tar 91,82 kr/bok för det. Jag får det som blir över – 38,18 kronor. Lägg på arbetsgivaravgifter och skatt så blir det ungefär 21,4 kronor kvar att köpa glass för (26,7 kronor innan skatt, om jag vill ha kvar pengarna på företagskontot). 
På e-böcker är distributionskostnaderna mycket lägre, och F-priset ligger på runt 63 kronor. Min vinst blir ca 50 kronor, och jag tjänar ungefär lika mycket per e-bok såld via återförsäljare som att sälja fysiska exemplar på egen hand.