Lucka #16 – Valet jag aldrig haft

Lucka #16 – Valet jag aldrig haft

16 december, 2018 Av av Emma-Karin Rehnman

(Det här är en del i Johanna Kajsons julkalender)

Jag har ett tydligt minne från barndomen där jag sitter bakom en fåtölj, gråter och ropar “jag är faktiskt väldigt känslig!”. Varför jag kände att jag var tvungen att upplysa världen om det, eller varför jag grät (och kanske den främsta frågan, varför jag satt bakom en fåtölj) minns jag inte. Men jag hade inte fel – jag var, och är, en väldigt känslig person.

Man kan vara känslig på väldigt många olika sätt – jag är exempelvis inte direkt känslig för bakgrundsljud (skriver ofta väldigt bra på tåg och bussar), men är väldigt känslig för andras sinnesstämningar och för små detaljer i allt. Dessutom är jag känslig för beröring, det vill säga kittlig – till Eskils stora glädje, eftersom han kan få precis som han vill genom att hålla fast min fot och sätta fingertopparna mot den…

I dag tror jag att jag har hyfsad koll på min känslighet – jag kan hantera kritik och lite tuffare tag än jag kunde när jag var yngre. Under många år hade jag en stark auktoritetsrädsla, och att bli tillsagd och tillrättavisad var det absolut värsta som kunde hända mig. Jag blev således ett sånt barn som såg till att aldrig få skäll, vilket antagligen bara gjorde saken värre – kanske hade jag insett att det inte var hela världen om det hade hänt några gånger.

Det är ett val jag aldrig fått – att ta till mig allting om kring mig så starkt. Ibland är det roligt, som när jag är på teatern eller lyssnar på musik som exakt matchar min sinnesstämning. Då tar jag in allting väldigt starkt, och det händer saker i hela kroppen – det tycker jag om. Jag tycker även om att jag kan se små detaljer – det ger mig en mer nyanserad bild av världen, och jag kan inhämta mycket information. Ibland är det dock mindre roligt, som att jag kan bli sårad av den kritik jag vill och måste ha. Eller att jag märker av när någon inte är på topphumör och inte vet hur jag ska hantera det. Eller när Eskil brottar ned mig och börjar kittla mig – mina chanser att vinna brottningsmatchen var väldigt låga från början, men då blir de bortblåsta.

 

Känslig då och känslig nu – även om jag kan tycka att det är rättfärdigat i båda de här fallen…

/E-K

4+