När mitt Stockholm är grönt

När mitt Stockholm är grönt

24 juni, 2019 0 av Emma-Karin Rehnman

Jag bor nästan så långt ut på södra Lidingö som man kan komma – inte riktigt, men nästan. Ändå är det förvånansvärt nära Stockholm city, och jag kan cykla till Djurgården på under en timme. Att göra detta kräver naturligtvis ett visst mått av vansinne då man måste cykla inne i Stockholm, ett koncept som får mig att rysa bara av tanken. Men man kommer ingenstans här i världen på att vara rädd, så i går jag tog på mig cykelhjälmen, packade kameran och en vattenflaska och styrde kosan mot just Djurgården.

Det var en riktig sommardag, och Stockholm på sommaren är något alldeles särskilt. Vart man än vänder sig så är staden vacker och människor glada och nöjda.

Gässen hade gässlingar i alla stadier av utveckling, och är man som jag så smälter man lite när man ser bebisdjur… Jag drömde om att bli smådjursveterinär när jag var yngre, jag tror att det är den ta-hand-om-instinkten som sätter in.

Just tonåringsstadiet för dessa gäss är kanske inte jättevackert… Men så är det väl för alla.

Hallå i blomstren. Gås med bra koll på potentiellt farliga promenerare.

Pyttegässlingar – den här hade hjärtat på rätt ställe… Hur söt?

Vackert på Djurgårn. Två snygga spårvagnsvagnar såg jag, tänk om det var en sådan som kom och hämtade en även till vardags? Jag tycker alltid det känns lite konstigt när gammal design möter ny teknik. Det finns en gammal radio ute på landet där vi ibland är på somrarna, och när den någon gång stod på tyckte jag det kändes jätteskumt att ljudet som kom ut ur den var typ Ekot och inte någon knastrig gammal vals…

Grönan. Slänggungor är nog ett av mina favoritobjekt för fotografering, alla kategorier. Det blir liksom bara snyggt!

Det var väldigt somrigt och vackert nere i stan – så pass att jag fick fota i blindo, eftersom jag inte såg någonting på kamerans display. Rätt många bilder blev ändå bra, och nu i efterhand har jag hittat inställningen för att öka skärmljusstyrkan.

Fiskar i småbåtshamn. Kul grej att fota, inte så ofta man får chans till det!

Småbåtshamnen i sig, med denna extremt fotogeniska, välklädda mast.

Lekande sparvar och solglitter på vågor.

“Maritimt” blev helt klart temat på fotograferingen. Men så blir det per automatik, om man befinner sig där jag befann mig. Lite uppvärmning inför sommarens båtäventyr! (I skrivande stund är det nästan på minuten en månad tills båten lämnar Bergen. Spännande!)

Svan med ungar guppar runt mitt i stan. Om man kollar riktigt noga så tror jag att den stora svanen har en eller två svanbebisar på ryggen.

Jag är väldigt förtjust i den här arbetsbänken. Perfekt om man plötsligt behöver såga någonting till sin båt.

Astrid Lindgrens staty utanför Junibacken.

“Åh, det är skönt när mitt Stockholm är grönt, sakta gå hem genom stan” (Vi går långsamt eftersom det är väldigt varmt, och som de idioter vi är bestämde vi oss för att cykla hit.)

“Sakta hitåt ror en man i en båt, stannar och ser på en svan” – den raden tänker jag på varje gång jag stannar och tittar på en svan. Den här låg och tog sin eftermiddagslur vid strandkanten.

Men nog är det väl ändå en vacker stad jag bor i?

/E-K