Kasta loss! Dag 1

Kasta loss! Dag 1

24 juli, 2019 0 av Emma-Karin Rehnman

Vi är på båten, och mina vänner – det här verkar bli en resa utöver det vanliga.

Vi började vid halv åtta-snåret i morse med en stadig frukost bestående av kaffe och brunost. Dock har jag aldrig varit ett särskilt stort fan av mesost, messmör och annat i den stilen, så jag blev tvungen att komplettera.

Både jag och farmor och farfar är lagda åt roadtrip-hållet, och väljer gärna den sceniska rutten (vi tycker inte heller om att köra samma väg två gånger). Farmor tittade därför ut en väg till Bergen som gick längs Hardanger-fjorden och krumbuktade sig genom fjällen på ett väldigt härligt sätt.

Och jag spanade ut ett snyggt vattenfall på Google Maps. Som vi lagt upp resan till Bergen hade vi gott om tid på oss, och stannade därför vid vattenfallet för att titta.

Nog så snyggt, va?

Och viktigast av allt – man kunde gå bakom det! Lite häftigt, måste jag säga. (Och jag är glad att jag köpte en rejäl regnjacka.)

Det regnade lite, och så vattenfall på det. Vi var både blöta och glada!

Efter två timmars bilfärd var vi framme i Bergen, som gör skäl för namnet – de har byggt sina hus upp för bergsslänterna.

Vårt besök sammanföll med en stor segeltävling, där dessa tjusiga båtar deltar. De hade några dagars paus i Bergens hamn, och det var festivalstämning i staden.

Bryggen, med flera hundra år gamla hus. De står på UNESCO:s lista över världskulturarv, en väl förtjänt utmärkelse.

Ibland känner jag också för att klä mig i huckle och omfamna en lax.

Lunch i Bergen – kolla den bullen. Egentligen skulle vi ha fått varsin, men vi bestämde att en att dela på räckte…

Vid 14:30 var vi på terminalen…

Och klockan 16 fick vi gå ombord! Välkomna till MS Polarlys, mitt hem de närmaste 11 dagarna och skådeplatsen för det storslagna sjöäventyret vi gett oss ut på.

Första koppen kaffe på båten, liggandes i hamnen. Jag passade även på att boka in mig på en utflykt som jag tror kommer bli helt fantastisk – vad det är får ni se på dag 5, när vi kommer till Tromsø! (Om du inte tillhör den större mängd människor jag omedelbart talade om det för eftersom jag blev så exalterad.)

Så här bor vi. Det är inte stort, men vi är mer än nöjda – vi fick plats med allt, har egen toalett och en (fantastisk) dusch, och bäst av allt ett stort fönster med helt oskymd utsikt!

Vad gäller maten ska vi nog inte svälta ihjäl – i går serverades stor buffé liggandes i hamnen, med olika norska delikatesser. Jag hoppade “smalahove” (lammskalle), men blev väldigt förtjust i rökt hälleflundra!

Vi fick träffa kaptenen (längst upp, längst till höger) och delar av hans besättning. Chefskocken hade tagit med sig sin “beste ven”, en livs levande kungskrabba…

Och så några på det glada ressällskapet!

Det här ska vi nog kunna ägna 11 dagar åt!

/E-K