Fjordarnas förlovade land – dag 2

Fjordarnas förlovade land – dag 2

25 juli, 2019 0 av Emma-Karin Rehnman

Sjöbenen är på, och det känns som om vi aldrig gjort annat än varit till sjöss. Efter första natten i hytten kan jag säga att det är otroligt mysigt att ligga och titta ut på havet, fjällen och öarna innan man somnar. Båten är naturligtvis generöst utrustad med fönster, och vi utnyttjar dem ivrigt. Maten smakar bättre med en storslagen fjord som bakgrund!

Så här bjöds det till frukost – inte helt tokigt, och det är lätt att glömma att man ska äta två stora måltider till när man plockar från buffén.

Morgonfotografering! Det här är en resa man gör med kameran i handen – inte bara för att lägga upp skrytbilder på nätet, utan för att man upplever omgivningarna helt annorlunda när man försöker åstadkomma olika bildkompositioner. Det är väl olika för alla, men jag uppskattar utsikten och lägger märket till mycket mer när jag ska fota. Att det är en otroligt fotovänlig resa underlättar också – kolla bara på hur ljuset skiljer sig åt under inlägget och dagens gång.

Vi fick bästa platserna i panoramasalongen, så de höll vi hårt i under förmiddagen. Dock är jag lite orolig över att jag kommer ha för mycket semester kvar i slutet av min stickning.

Lunchen var en mindre buffé, och den i sig blev nästan en trerättersmåltid. Och den där chokladpannacottan är farligt god.

Efter lunch seglade vi in i fantastiska Geiranger-fjorden. Hurtigruten åker bara in här på sommaren, och jag är väldigt glad att vi fick se den – med kilometerhöga fjäll och vattenfall på båda sidor om båten var det så vackert att man nästan behövde gråta lite. Och vattnet var, som det stundvis är i fjordarna, alldeles turkost. Tropikerna kan slänga sig i väggen!

Längst inne i fjorden. Vädergudarna ler över vår semester, och en fjord i solsken är överjordiskt vacker. Den här fjorden skulle bli ett snyggt pussel!

På vägen ut ur fjorden hade jag bästa platsen på promenaddäck, med finfin utsikt över fjorden. Vi har inte lagt så många nordgående mil bakom oss i dag, men vad gör det när man får så se så mycket vackert?

Tog lite selfies i fjorden – det blåste rätt bra, kan vi lugnt säga… Men ser ni vilket vatten?

Första landstoppet som var tillräckligt långt för att gå i land var Ålesund. Fin stad, men jag hade inte tid att titta allt för mycket…

För jag ville upp på kullen. Finns det en absurt jobbig trappa ska jag klättra upp för den!

Och det gjorde jag väl rätt i? Ålesund från ovan var väldigt vackert, och jag såg nästan allt – till och med båten. På grund av tidsbrist och rädsla att missa avgången kom jag inte hela vägen upp, men en bra bit.

Visst är hon väl vacker?

Första “riktiga” middagen! På menyn varje dag skriver de lite om råvarorna och var de kommer ifrån, roligt att läsa. Klippfiskcarpaccio var annorlunda och gott, med mycket picklat. Jag hoppade lamm till huvudrätt och fick i stället den godaste lax jag någonsin ätit – där var det mycket nära att jag fällde en tår. Fina äpplen (vi såg odlingarna när vi körde genom landet) och trevlig glass gjord på karamelliserat tunnbröd.

Vacker kväll till havs!

Dag tre bjuder på Trondheim och annat spännande – vi ses i morgon!

/E-K