Där trollen bor – dag 4

Där trollen bor – dag 4

27 juli, 2019 0 av Emma-Karin Rehnman

Dagen började i ottan, med tjock dimma och lika tjocka kläder. Det märks att vi kommer längre norrut!

Strax före åtta på morgonen passerade vi jordgloben som markerar polcirkeln, och jag korsade den för första gången i mitt liv. Wohoo!

Dagens långstopp var i Bodø, och där sken plötsligt solen. Vi hade tagit tjocktröjor och jackor, men de var det bara att kasta av oss, för det blev nästan lika varmt som i Trondheim. Det verkar som om vi trots allt åkt på solsemester!

Havsvarelser i Bodøs hamn.

Fotade lite fiskmåsar också, och blev vittne till en liten scen:

En idyllisk liten hamn där det såldes färska räkor direkt från båtarna.

En liten promenad längs en pir, för av någon anledning kan jag inte få nog av att titta på havet. Dessutom har jag aldrig sett så blått vatten som i Bodø, men det var svårt att fånga exakt hur blått det var på bild.

Efter Bodø var det grått och disigt ytterligare några timmar, men så seglade vi ut ur molnet och in i solen, och då hade vi kommit till…

Lofoten! Det var helt otroligt vackert att segla fram mot de bergen, och jag tror att jag fick en liten aning om hur de gamla upptäcksresande kände sig. Om inte annat kan jag förstå varför de gav sig ut på allt våghalsigare resor – när jag såg Lofotens toppiga berg greps jag av en stark längtan att resa till Svalbard, Spetsbergen, Arktis och Grönland.

Vi körde in i Stamsund, och när båten vände blev det om möjligt ännu vackrare.

Middagen var inspirerad av miljötänk och därför helt vegetarisk – och väldigt god. Vispgrädde med korngryn och lingon, vem kunde väl komma på det?

MS Polarlys la till i Svolvær på kvällen, och vi tog en liten promenad. Två av mina vänner kommer hit på lördagen, så vi missade dem precis, men jag gömde en liten hälsning åt dem.

På väg in mot Trollfjorden i magiskt vackert kvällsljus. Jag är glad att vi hittills har haft så fint väder, för man tror knappt sin egen tur när man står ute på däck bland Lofotens berg, klockan är 23, det är ljust ute och himlen skiftar i de vackraste färger.

Trollfjorden är liksom Geirangerfjorden lite av en höjdpunkt på resan, och en avstickare de gör bara för att vi passagerare ska få njuta av utsikten. De gjorde lite av en grej av det genom att sälja Trollfjordsmuggar med tillhörande trolldrink – jag gillar muggar, jag gillar troll och jag gillar drinkar, så det var inget snack om saken. Att den var varm skadade inte, för det blåste halv storm i fören där jag stod. Havet var helt lugnt, men vi ombord höll på att blåsa bort…

Här är ju helt klart ett troll. Alltså, 100 %.

Helt otroliga Trollfjorden – bara 100 meter bred där den var som smalast. Det var en otroligt mäktig känsla när vi lämnade blåsten och skeppet gled in i fjorden på spegelblankt vatten. Det blev alldeles tyst på däck, och alla bara häpnade över klippväggarna och bergen och vattnet och lugnet. Och troll fanns det gott om, helt klart – expeditionsteamet hade förberett oss med en föreläsning om troll och vilka man skulle undvika.

Hälsat på släktingarna i Trollfjorden! Jag tror att jag har lite troll i mig, det skulle förklara mycket. Och så min mugg i sitt rätta element. (Barnvänlig blogg, men efter att ha stått i fören i en timme kan jag säga att det inte skadade med en shot rom i den där drinken.)

Vi gick och la oss efter midnatt med dagsljus utanför fönstret – även om det inte är “riktig” midnattssol än på några dagar så märks det att livet är lite annorlunda norr om polcirkeln.

I morgon blir det äventyr!

/E-K