Fågeldrömmar – dag 6

Fågeldrömmar – dag 6

29 juli, 2019 0 av Emma-Karin Rehnman

Hälsningar från Kirkenes – när jag skriver det här har vi gjort ganska exakt halva resan, och inom någon timme kommer vi vända och åka ned mot Bergen igen. Nu när vi rundar Norges nordligaste del är vi lite mer utlämnade och på öppet hav än tidigare, och det har resulterat i en hel del sjögång sedan i går eftermiddag – jag blir inte direkt sjösjuk, men jag kan inte heller påstå att jag har mått prima… Det har blivit en hel del tid att ligga och göra ingenting, men det är väl å andra sidan precis vad man ska göra på sin semester?

Gårdagen var ändå en av resans hittills mest spännande dagar, för när vi gick i land i Honningsvåg satte jag mig på en ny buss och åkte på en ny utflykt!

Honningsvåg ligger på Magerøya, samma ö där Nordkap ligger. Här är det även många samer i området som har sina renar på sommaren, eftersom det är en av de bästa betesmarkerna i närheten.

Jag såg några av renarna (varav två hängde på en Scandic-parkering…) och även några skyltar mot Nordkap, men eftersom busschauffören körde utan aktning för livhanken (så som alla busschaufförer med självaktning gör) var det här alla bilder jag fick.

Framme i fiskebyn Gjesvær, där jag fick se torsktorkning på nära håll för första gången.

Det var dock inte det jag främst var där för, utan för att åka på fågelsafari! Jag har velat se lunnefåglar sedan jag var riktigt liten, men efter att ha läst på lite om dem insåg jag att det skulle bli nästintill omöjligt att se dem från stora skeppet. Ni som har följt bloggen ett tag vet ju även att jag tycker om att fota fåglar, och att jag har lagt en hel del tid på det. Så det fick bli till att boka in sig på en fågelutflykt!

Jag är ju som född att ha overall och åka båt!

Fågelsafarin gick ut på att vi i cirka 1,5 timme åkte i en mindre båt, runt i “skärgården” utanför fiskebyn där det häckade tusentals fåglar. De som körde berättade lite om vad vi såg, men jag hade lite för fullt upp med kameran och fåglarna för att lära mig några fågelnamn… Det var definitivt en av mina mer utmanande fotoupplevelser – dels för att fåglarna (särskilt lunnefåglarna) var väldigt snabba och lite skygga, dels för att väder och ljusförhållanden satte både kamera och fotograf på prov. Jag fick försöka hålla balansen i fören av båten samtidigt som jag försökte justera exponeringstiden och skärpan beroende på bakgrund och avstånd till fåglarna. Det blev till slut mer att gå på instinkt än att tänka efter, och när jag efteråt gick igenom bilderna hade jag fått väldigt många fler bra foton än jag trodde. Här följer ett axplock, och jag säger som igår – om ni inte är här för 80 bilder på lunnefåglar så är ni på fel blogg!

(Jag kan inte jättemånga fågelarter och lyssnade som sagt inte allt för uppmärksamt, men min telefonkamera har en funktion för bildgoogling, så jag har försökt använda den för att hitta några av arterna. Med reservation för fel!)

Det kändes som en väldigt lyckad utflykt – främst med tanke på lunnefåglarna, men det var även väldigt roligt att se säl och örn. Och de andra fåglarna, så klart!

På väg tillbaka till Honningsvåg – det var ett speciellt landskap, väldigt kargt och med låg växtlighet. Men så är det uppe på tundran också.

Sevärdhet från däck – Finnkyrka. Ett geologiskt fenomen där väder och tid har nött bort mjukare stenlager och lämnat formationer som liknar en kyrka.

Som sagt fick vi uppleva lite vildare sjögång under eftermiddagen och kvällen. Vågorna blev en 3-5 meter höga – det låter dramatiskt, men såg inte så mycket ut. Däremot kände man av det rejält då g-krafterna fick sig en törn. Ibland var man i fritt fall, ibland kände man sig dubbelt så tung, och hela båten raglade omkring som om kocken spetsat lunchen.

Roligt var dock att vi fick se vad jag tror var tumlare! De hoppade bara en gång, så ingen av oss hann fota dem, men de var tre stycken, lite mörkgrå i färgen och tämligen runda. Antingen delfiner eller tumlare, och jag gissar som sagt på det senare. Får se om vi lyckas se några fler inom de närmaste dagarna!

Jag tog en tidig kväll med horisontell placering, men fick i alla fall testa Nordkap-buffén där sushi och färska räkor var höjdpunkter. Samt krabbklor och mycket annat gott!

/E-K