Skattjakt och fjäll – dag 8

Skattjakt och fjäll – dag 8

31 juli, 2019 0 av Emma-Karin Rehnman

Så här började vi dagen i går – med några rejäla muggar “energikaffe”. Skeppets eget hopkok bestående av kaffe, varm choklad och diverse kryddor, något som inte satt så dumt när det var lite grått och kyligt ute.

Den verkliga anledningen till att vi fick energikaffe var att vi åkte förbi Snøhvit, ett naturgasfält utanför Hammerfest. Det röd-vita tornet till vänster kan åstadkomma en över 100 meter hög flamma när trycket från gasen är högt!

Strax därpå anlände vi i Hammerfest, som själva anser sig vara världens nordligaste stad. Det är inte alla som håller med om att så är fallet, men invånarna i Hammerfest anser att de ännu nordligare bebyggelserna är för små för att kallas för städer. Om det är fritt fram att kalla sig för stad är det fritt fram att ignorera de som gör det…

I Hammerfest dök det tidigare i år upp en tam vitval. Ingen hade rapporterat att de blivit av med sin val, men han var försedd med en sele för actionkamera och det uppstod teorier om att han skulle vara en rysk spion alternativt en rysk terapival för handikappade barn. Ryssarna menade dock att de inte blivit av med någon val – likväl döpte Hammerfest invånare valen till Hvaldimir.

Hvaldimir har bott i Hammerfest hamn under sommaren, och blivit något av en attraktion. Kanske har ni sett klippet där en tjej tappar sin telefon i vattnet och en vitval hämtar upp den och lämnar tillbaka den? Det var Hvaldimir! Det har dock varit en lite knivig situation – han är en tam val som behövts matas och tas hand om, men han är fortfarande ett djur som blir stressat av all uppståndelse. För en dryg vecka sedan hade han fått nog av alla båtar som körde runt honom och drog till sjöss – just nu är han vid en stad några mil söder om Hammerfest, och man har god koll på honom.

Hvaldimir fick vi alltså inte se, men däremot en del andra spännande saker längs vattnet:

När jag gått tillräckligt långt längs vattnet kom jag till en stenstrand där det lämpade sig ypperligt för att gå på skattjakt.

Slipat glas, porslin och alldeles släta stenar. Superkul att gå och kika på!

Om man blir plötsligt sugen på ett fjordbad? De här var utplacerade med jämna mellanrum längs vattnet – jag antar att de är för eventuell livräddning, men jag vet inte.

Hurtigruten är ett väldigt vilsamt äventyr – en stor del av tiden sitter man och glider sakta förbi fjäll och fjordar. Att ha något att pyssla med till hands är därför en god idé – utöver att fota har mitt stora nöje längs vägen varit min stickning.

Det ska bli en Mumin-tröja! Mönstret kommer ur ett mönsterhäfte med Mumin-inspiration, och i går blev jag (äntligen) färdig med själva mönsterstickningen. Lite söt, eller hur?

Lite middag på det så hade vi klarat av ännu en dag längs resan! Middagens höjdpunkt var pilsner-glassen till efterrätten – inte bara en rolig idé, utan dessutom god.

/E-K