Nominerad till Lilla Augustpriset

Nominerad till Lilla Augustpriset

22 oktober, 2019 0 av Emma-Karin Rehnman

Fyra gånger har jag skickat in bidrag till Lilla Augustpriset, Sveriges främsta litterära pris för unga. 2016, 2017, 2018 och i år, 2019. I år var sista gången, eftersom priset är för författare mellan 16-20 år. Tre av de åren kände jag ett liiitet stygn av besvikelse varje gång mitt namn inte var på listan över de nominerade.

Förra tisdagen, vid lunchtid, ringde en kvinna från Svenska Förläggarföreningen och ville berätta att min novell En ospelad fiol var nominerad till Lilla Augustpriset. För mig var det stort. Antalet bidrag brukar ligga mellan 400-500, och de läses anonymt först av lektörer och sedan av en jury. Jag har två romaner i ryggen nu, vilket jag inte hade 2016, och novellen i fråga är tänkt att vara en del av nästa roman. Den blev läst av lektörer och jury, och berörde dem tillräckligt för att bli ett av sex nominerade bidrag i år. Wow.

I nästan en hel vecka var jag tvungen att hålla det hemligt, men i går kväll tog jag med mig M till Södra teatern, där alla nomineringar tillkännagavs.

Först lite mingel, där jag fick hänga med den stora författaren.

Här satt jag på ett av årets stora litterära event! Författarsamtal på scen med alla Augustnominerade, mycket spännande för mig som drömmer om att sitta där själv en dag.

Nomineringarna och juryns motiveringar till Lilla Augustpriset lästes upp ur ett förseglat kuvert. Det var stort att se mitt ansikte bredvid Augustprisets banderoller, vill jag lova. Och att få höra motiveringen uppläst:

Ett samtal om ved blir till en episk saga när två vänner försöker att roa varandra vid lägerelden. Några få sidor senare har trehundra år av längtan byggts upp, skildrats och förlösts. Formmässigt briljant berättande.

Det, ni! Jag har skuttat på små rosa moln hela veckan, och lär göra så åtminstone fram till Augustgalan den 25:e november.

Men här kommer ni in i bilden, kära bloggläsare! På Augustprisets hemsida kan man nu läsa och rösta de nominerade bidragen. Vem som vinner avgörs delvis genom juryröster och delvis genom allmänhetens röst. Klicka här för att se alla bidrag eller klicka här för att komma direkt till mitt, novellen En ospelad fiol.

Jag är väldigt nöjd med den här texten, och otroligt stolt och glad över nomineringen – lite extra roligt är det eftersom novellen är tänkt att ingå i min nästa roman. Det börjar bra, med andra ord!

Jag kommer skriva mer om nomineringen allt eftersom – om ni har ett par minuter över, läs gärna novellen (och rösta). Har ni inte det – rösta bara (det tar ett par sekunder).

Ha det bra!

/E-K